www.ROOSTER.dk G-SOF
 
 


G-SOF ( Glass reinforced Skin On Frame).     Læs mere om kajakbyggeri her.

Jeg udviklede denne teknik som et forsøg på at forbedre den normale byggemetode med Skin On Frame kajakker. Jeg havde oplevet at den første SOF kajak jeg byggede ret hurtigt fik grus og småsten imellem listerne og stoffet hvilket gav mange små buler med fare for gennemskæring i stoffet. Jeg havde også problemer med at malingen på stoffet krakkelerede med tiden når malingen blev hård og sprød. Desuden kunne stoffet stadig suge noget vand på indersiden, hvilket betød lang tørretid efter hver tur.
Desuden havde jeg prøvet at lave vandtætte skot i min SOF, men det var svært at få tæt.

G-SOF har følgende fordele frem for alm. SOF teknik:
1. stærkt pga. Glasvæv-epoxy kombinationen.
( epoxy er hårdt, hvilket også giver god ridsefasthed).

2. Sammenlimning af vævet og listerne
(forhindrer sten og sand at komme imellem stof og lister. Forstærker også hele konstruktionen så den bliver mere vridningsstabil)

3. Mulighed for at lave vandtætte skot forholdsvis nemt
(fordi vævet er limet til listerne er det let at pålime epoxystrimler i de manglende mellemrum, så vandtætte skot opnås)

4. Båden kan laves i 2 tempi, da stoffet først hæftes på bunden og limes. Herefter kan hæfteklammer fjernes da stoffet nu er limet til rælingslistene. Det er nu nemmere at lave bunden færdig indvendig og tætne skottene samt lave yderligere forstærkning i bunden, hvor man træder og sidder med flere lag glasvæv/epoxy.

5. Man undgår at skulle sy, og undgår helt den synlige syning midt på dækket. Ligeledes undgås syning af cockpit og evt. luger (der benyttes igen hæfteklammer som fjernes efter at epoxy er hærdet.

Det er altså med denne teknik muligt at lave en kajak der har alle de fordele en alm. havkajak har, men som en SOF normalt ikke har:
Vandtætte skot, ingen samling midt på dækket, stuverum for og bag samt en styrke svarende til en normal glasfiberkajak, måske endda i nogle tilfælde mere holdbar.
(En normal glasfiberkajak er forholdsvis hård, og et tilstrækkeligt stød i en sten vil få den til at revne. SOF giver mere efter og kan i nogle tilfælde forhindre en sådan skade. Til gengæld er vævet lidt tyndere og en meget skarp genstand (jernrør) kan måske skære hurtigere igennen end i en glasfibberkajak.
Vævet er dog meget stærkere end en normal lærredskajak.

Ulemper:
De eneste ulemper jeg har set i forbindelse med G-SOF er flg.:

1. Der kan være tendens til at fladerne kan være lidt bulede når lyset falder på den rigtige måde. Det skyldes sansynligvis at jeg har brugt MEGET tyndt stof som bærelag for glasvævet. Tyndere stof er sværere at trække helt glat. Kan sansynligvis afhjælpes hvis der vælges lidt kraftigere stof end jeg har gjort.

2. Man skal være omhyggelig når glasvævet lamineres på stoffet for at undgå at der kommer små luftlommer hvor vævet har løftet sig fra stoffet. Dette kan også ske ved stripbygning - det gælder om at undgå pytter af epoxy når man laminerer - så vil vævet svømme op fra stoffet.

Konklusion:

Jeg har haft meget glæde af tenikken, og kan kun anbefale det, da det giver mange fordele frem for alm. SOF med meget lidt ekstra arbejde - forudsat man har lidt erfaring med epoxylaminering. Ellers får man det ved første byggeri.

Mere om Kajakbyggeri her.
Tilbage

 

 

ROOSTER
 
G-SOF.
Fordele og ulemper